Usein kysytyt kysymykset

Alla kysymykset, jotka useimmiteten askarruttavat asiakkaitamme. Jos et löydä vastausta kysymykseesi alta, ota rohkeasti yhteyttä. Vastaamme mielellämme jokaiseen kysymykseen.

Ennen hankintaa

Kyllä, aurinkopaneelijärjestelmän tuotto sijoitetulle pääomalle on tällä hetkellä noin 7-15% vuodessa, jos järjestelmä on oikein mitoitettu ja hinnoiteltu. Aurinkopaneelien hankinta on myös ekologinen teko.

Tarjouksissa olisi hyvä huomioida millä materiaaleilla tarjous on tehty esim. tuotteiden takuut ja kuka vastaa niiden maahantuonnista. Kohtuuttoman suuret kotitalousvähennykset olisi myös huomioitava, ettei tule verotuksen kanssa ongelmia jatkossa. Tuotteiden saatavuudet olisi hyvä myös selvittää. 

Järjestelmän mitoituksen peruspilarina pidetään yleensä kaavaa joka on (Oma vuosikulutus * 0,33)

Eli kolmasosa omasta kulutuksesta tulisi olla järjestelmän koko. Järjestelmä voi myös olla huomattavasti isompi jos usko riittää, että pörssisähkön hinta pysyy ylhäällä. Isompi järjestelmä on aina €/W suhteessa edullisempi ja voi lyhentää järjestelmän takaisinmaksuaikaa. Katon pinta-ala on myös hyvä huomioida järjestelmää mitoittaessa ja laajennukselle kannattaa aina jättää vara esim. voi valita pykälän isomman invertterin jos järjestelmään haluaa jatkossa lisätä paneeleita.

Vuosittaisen sähkön kulutuksen on helppo tarkistaa omasta sähkölaskusta tai vaikka soittamalla omaan sähköyhtiöön. Sitä voi myös hahmottaa minkälainen lämmitysmuoto talossa on ja minkäkokoinen asunto esim. 120m2 omakotitalo sähkölämmityksellä on noin 20000kWh ja jos harkinnassa on sähköauton hankinta voi se lisätä kulutusta 2500-5000kWh.

Aurinkopaneelijärjestelmän tuottoon vaikuttavat seuraavat asiat:

-Paneelit kytketään sarjaa jolloin puiden ja muiden esineiden varjostukset vaikuttavat paneelipiirin tuottoon.

-Paneelien ilmansuunta. Etelään on paras tuotto paneeleilla ja lounas – kaakko -suuntiin noin 7% pienempi. Itä – länsi -suuntiin vajaa 25% pienempi.

-Paneelien kallistuskulma. Etelään paras kulma olisi 35-40 asetetta itään ja länteen taas jyrkempi.

Asennuskulman muutos vaikuttaa tuottoon noin. 10% per 15 asetetta.

Lähtökohtaisesti paneelien tuotto arvioidaan, että se on 850kWh/1kWp.

Kyllä. Aurinkopaneelit ovat pitkäikäiset ja voivat kestää jopa 30 vuotta. Talon myyntitilanteessa ilmoitetaan myös talon sähkön vuosikulutus, joka on ostajalle tärkeä tieto. Aurinkopaneelien ansiosta voidaan saada vuosikulutus huomattavasti pienemmäksi.

Eri katoille on valmistettu erityyppisiä kannakkeita ja joidenkin kattotyyppien kannakkeiden valmistus on huomattavasti kalliimpaa, joka vaikuttaa myös kattokannakkeiden ostohintaan.

Kyllä. Meiltä löytyy kahta Osuuspankin rahoitusvaihtoehtoa: 30pv kuluton ja koroton sekä 6kk kuluton ja koroton rahoitusvaihtoehto. Osuuspankki toimii meidän laskutuskumppanina, joten pyrimme tekemään kaikki laskutukset pääsääntöisesti Osuuspankin kautta.

Kyllä. Kakki työn osuus mikä tarvikkeiden jälkeen jää on kotitalousvähennettävää osuutta. Hyötyvoimatoiminta perustuu tilausten välittämiseen luotettaville ja usean vuoden alalla toimineille urakoitsijoille, joten suoraa aliurakointia ei tapahdu mikä vähentäisi kotitalousvähennyksen osuutta.

Käytännön tietoa

Yksi- ja monikidepaneeleista ei enää juuri puhuta, kun markkinoille on saapunut uusia Half cut- ja PERC-tekniikalla olevia N- ja P-tyypin paneeleita. Half cut -paneelit ovat jaettu useampaan kenno-osaan, joten eivät ole niin herkkiä varjoille ja PERC-kennorakenteella saadaan pienemmät häviötehot paneelista. N-tyypin paneelit, joissa on taas negatiivinen varaus ja eri kennovalmiste eivät korrosoidu niin helposti ja takaavat pitkän tuottoisan iän aurinkopaneelille.

Kaikki järjestelmät mitä myymme ovat 3-vaihe järjestelmiä eli siis asennetaan vain kiinteistöihin missä on olemassa 3-vaihe sähköjärjestelmä. 1-vaiheiset paneelijärjestelmät ovat tuottaneet vuosien varrella ongelmia laitteiden toimivuuden kanssa sekä yhteensopivuudessa talon sähköverkon kanssa, josta syystä emme niitä suosi.

Wp (Wattipiikki) tarkoittaa aurinkopaneelin tuotosta tulevaa huipputehoa optimiolosuhteissa.

kWp tarkoittaa piikkitehoa kilowatteina . Järjestelmän teho kuitenkin elää auringon tuottaman säteilytehon mukaan ja paneelien Wp on mitoitettu laboratorio-olosuhteissa.

Invertteri on laite mikä muuntaa aurinkopaneeleilta tulevan DC-virran talon verkkoon sopivaksi AC-virraksi. Näin saadaan ensisijaisesti hyödynnettyä aurinkopaneelien tuottoa omissa sähkölaitteissa. Invertteri mahdollistaa myös tuoton seurannan.

Aurinkopaneelien tuottoa voi seurata monestakin paikasta eri tavoilla. Invertteristä, jos on näytöllinen, näkee sen hetken tuoton. Yleensä invertterin valikosta on myös mahdollista tarkastella tuottoa päivä, kuukausi ja vuosi tasolla, sekä koko invertterin elinkaaren ajalta. Samoin jos löytyy toimiva nettiyhteys talosta voi sovelluksen kautta seurata tuottoja. Omasta sähkölaskusta näkee myös ylijäämätuotannon osuuden ja samoin sähkösiirtoyhtiöin sivuilta löytyy seurannat oman kiinteistön mittariin.

Aurinkopaneelit tarvitsevat auringonsäteilytehoa tuottaakseen eli eivät yöllä tuota. Talvella aurinko paistaa niin matalla ja voi olla lunta paneelien päällä tai muuten vaan pimeää joten talven tuotto on noin 5% verrattuna kesän tuottoon.

Ei tarvitse. Hoidamme kaikki tarvittavat ilmoitukset sähköyhtiöön ja muille viranomaisille.

Normaalia On-Grid järjestelmää ei voi ilman, että siihen asentaa erillistä Back-up lisäyksikköä.

Back-up on vain tarkoitettu pienelle osalle omakotitalon 1-vaiheisista laitteista.

Kyllä voi. Meiltä esimerkiksi löytyy Huawein invertteri jossa on valmiina hybridi-ominaisuus, joka mahdollistaa akkuyksikön lisäämisen invertteriin. 5kWh akkumoduuleja tähän saa 6 kpl, eli 30kWh yhteensä.

Meillä on monta kriteeriä tuotteiden valitsemiseen. Laatu tulee ensimmäisenä, koska paneelien, invertterin ja kannakeiden on tarkoitus kestää se +30 vuotta. Saatavuus toisena eli varmistutaan että tuote tulee luotettavalta toimittajalta ja maahantuojalta niin, että saame takuuasioissa hoidettua helposti korvaavat tuotteet pitkänkin ajan kuluttua. Hinta kolmantena eli hinnoittelun pitää olla linjassa, että tuote on kannattava hankinta suhteessa tuottoon. Asennamme paljon ja seuraamme aktiivisesti eri tuotteita ja tuotteiden kehitystä ja näin pysymme tuoteviisaina aurinkopaneeliasioissa.

Asennus

Kyllä. Hyötyvoima myy pääsääntöisesti vain valmiita asennuspaketteja avaimet käteen toimitettuna.

Pääsääntöisesti ei tarvitse, mutta on olemassa suojeltuja rakennuksia ja alueita missä tämä pitäisi ottaa huomioon. Joten asiakkaan olisi hyvä selvittää tämä etukäteen, jos asuu poikkeavilla alueilla tai asunnossa.

Normaalissa tilanteessa asennus tehdään noin 1kk sisään tilauksesta. Talvella on tietysti huomioitava hankalat olosuhteet, sekä paneelien asennus tiilikattoihin ei onnistu talvi keleillä.

Kyllä vaikuttaa eli yhden piirin paneelit ovat kytkettynä sarjaa ja sarja kytkennässä vaikutus yhteen paneeliin tiputtaa koko paneeli piirin tehoa jonkin verran. Yhdessä invertterissä on kaksi piirilähtöä joilla voidaan paneelikenttää jakaa kahteen osaan.

Aurinkopaneelien ensisijaisena suuntana kannattaa olla etelä, muuta itä ja länsi suunnat ovat myös hyviä. On hyvä myös huomioida puut ja muut varjoa aiheuttavat elementit.

Järjestelmän kiinnitystarvikkeet ovat laadukkaita ja pitkillä takuilla, sekä tuotteita on testattu usean vuoden ajan, eikä niistä ole ollut ongelmaa. Katolla liikumme varoen ja vältämme katon vaurioita.

Sen lisäksi käytämme ainoastaan kokeneita asentajia työssä.

Huolto

Aurinkopaneelit eivät vaadi varsinaista ylläpitoa tai huoltoa. Luonto hoitaa paneelien puhdistuksen ja järjestelmä on rakennettu niin, että se kestää pitkään ilman minkäänlaista huoltoa. Silmä määräistä tarkistamista kannattaa kuitenkin aina tehdä niin saadaan nopeasti korjattua vian ilmetessä.

Kiskoilla ja kannakkeilla on ylesesti 12 tai 30 vuotta. Inverttereillä 10 vuotta ja paneeleilla tuotetakuu 12/20/25/30 vuotta ja tuotto takuu 20/25/30 vuotta.

Vikojen ilmentyessä tulisi olla yhteydessä meidän palvelunumeroon, chättiin tai sähköpostilla.